Program vinter/vår 2023

Neste program:

Morten Jentoft: Onsdag 15. februar 2023 kl. 1300 i Buen kulturhus: «Et år med krig – hvor lenge vil krigen i Ukraina vare?»

Journalist Morten Jentoft har dekket Ukraina og Russland i snart 30 år, og var fem ganger i Ukraina bare i 2022.  Han vil snakke om det som skjer i konflikten nå, og også gi et historisk bakteppe for det som nå skjer.

Morten Jentoft er journalist og forfatter. Han har i en årrekke vært ansatt i NRK, blant annet i NRK Finnmark, og som kanalens utenrikskorrespondent i Russland i to perioder (1996–2000 og 2014–2018). Han snakker blant annet samisk, russisk og finsk, og har vært benyttet av NRK som ekspert og utsendt medarbeider i Finland, Polen, Russland og de andre landene i det tidligere Sovjetunionen

Han har skrevet flere bøker om kontakten mellom nordmenn og russere i nordområdene. Hans bok, Radio Moskva (2012), handler om den norske redaksjonen i sovjetisk og russisk radio fra 1938. I 2018 utgav han boka Finland 1918 om Den finske borgerkrigen. I 2020 kom boken I grenseland, om fengslingen og dommen mot Frode Berg i Russland. 

Harald Stanghelle: Onsdag 15. mars 2023 kl. 1300 i Buen kulturhus: «Den aktuelle politiske situasjonen» 

Foredraget vil være tilpasset slik den aktuelle politiske situasjonen, i både Norge og verden, ser ut på det tidspunkt det holdes.

Harald Stanghelle er journalist og redaktør. Allerede som 19-åring ble han redaktør og eier av lokalavisen Vaksdals-Nytt. Han har vært presseoffiser ved Den norske FN-styrken i Libanon. Han var journalist i Dag og Tid, før han ble ansatt i Arbeiderbladet i 1982.

I 1991 gikk han til Aftenposten, som nyhetsredaktør fra 1994–1995. Etter en periode som sjefredaktør i Dagbladet 1995–2000, var han politisk redaktør i Aftenposten 2000–2014. 

I perioden 2014 til 2018 var han redaktør i en fri stilling og satt i Aftenpostens ledergruppe. Han gikk av som redaktør i Aftenposten i november 2018. 

Han var leder i Norsk Redaktørforening fra 2009 til 2018 og han har vært styremedlem i Global Editors Network. 

Han har vært leder av programkomiteen for Arendalsuka og han ar mottatt både Gullpennen og SKUP-prisen. Og noen vil huske han fra Stanghelle på fredag i P1+.

Mali Hole Skogen: Onsdag 19. april 2023 kl. 1300 i Buen kulturhus. «Digitale dilemmaer: Koble opp eller koble av?»  

Mali Hole Skogen er født og oppvokst på Sanden i Mandal. Hun vil snakke om hvordan vi kan møte dagens og morgendagens digitale løsninger på en smart måte. Hva trenger vi og hva trenger vi ikke?

Mali Hole Skogen har en master i økologi, med fordypning i matematikk og statistikk.

Hun er teknologi- og bærekraftsdirektør i IKT Norge. 

Mali har tidligere ledet klyngen for fornybar teknologi (OREEC), organisasjonen Hold Norge Rent og flere andre prosjekter og organisasjoner. Hun har et stort engasjement for digitalisering som verktøy for utviklingen av smarte, bærekraftige byer, kommuner og samfunn.

I tillegg til å jobbe med bærekraftspolitikk, jobber Mali med å utvikle en ny prosjektportefølje med tematikk som mobilitet og transport, smarte bygg, sirkulær økonomi, anskaffelser av digitale løsninger for smarte samfunn.

Mali representerer IKT-Norge i det regjeringsoppnevnte samordningsrådet for digitalisering. Hun er også ansvarlig for samarbeidsarenaen GoForIT.

Øystein Wiig: Onsdag 10. mai 2023 kl. 1300 i Buen kulturhus: «Hvalrossen, et truet ikon ved Svalbard»

Hvalrossen i Norge holder stor sett til ved Svalbard. Den ble nesten utryddet på 1900-tallet og ble totalfredet i 1952. Først i våre dager ser vi tegn på at bestanden tar seg opp igjen. Den observeres nå ofte også på norskekysten. Vi kjenner vel alle til Freya og forviklingene knyttet til hennes tilstedeværelse langs Skagerrak-kysten sist sommer. I dette foredraget vil Wiig fortelle om hvalrossens biologi og forskning på hvalrossbestanden ved Svalbard.

Øystein Wiig er professor emeritus ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo

Wiig har arbeidet ved Bergen Museum, Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt og Naturhistorisk museum i Oslo og har i over 30 år forsket på arktiske marine pattedyr spesielt isbjørn, hvalross og grønlandshval. Han har hatt en rekke norske og internasjonale verv innen forskning og biologisk mangfold. 

Wiig vokste opp i Mandal på 1960-tallet. Etter å ha bodd mange år i Bergen og Oslo har han nå flyttet tilbake til Mandal som pensjonist.