Program høsten 2025
Tyskland er Norges viktigste partner i Europa
Ved Axel Berg
Onsdag 3. september 2025
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Med denne forklaringen beskriver den Norske «Regjeringen strategi for samarbeidet med Tyskland», grunnlaget for forbindelsene mellom de to land. Norge og Tyskland har således et veldig intensivt og omfattende partnerskap og vennskap på alle områder: utenriks- og europapolitikk, sikkerhet, handel og næringsliv, energi, kulturell utveksling ! Gjenspeiler realiteten disse teser? Hva med den historiske byrden? Hvilken betydning har det at Norge ikke er medlem av EU? Vi vil få svar på mye av dette gjennom hans foredrag.
Axel Berg var fra 2012 til 2016 Tysklands ambassadør i Norge, med en lang karriere i den tyske utenrikstjenesten. Han studerte jus i Heidelberg og var medarbeider i Max-Planck-Institutt for folkerett. Han var i mange år ekspert i UDs Europa-avdeling og ambassadør ved OSSE og i Sveits.
Etter pensjonering var han engasjert i den Norsk-Tyske Willy-Brandt-stiftelsen. Og han føler seg også som mandalitt, hans mor var fra Mandal og far fra Tyskland. Mandal har han besøkt hvert år siden han var to.
Den norske reaksjonen på 22. juli – da det skjedde og nå i dag
Ved Tore Witsø Rafoss
Onsdag 8. oktober 2025
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Basert på sin nye bok «Rosetogenes paradokser» vil Tore Witsø Rafoss snakke om hva som skjedde i tiden rett etter terrorangrepene 22.juli 2011. Eksplosjonen i Oslo og massakren på Utøya skapte frykt og fortvilelse i befolkningen. Men paradoksalt nok var dette også en tid som for mange var meningsfull og vakker. Et behov for å vise styrke og solidaritet forente store deler av landet. Mer enn en million nordmenn deltok i rosetog. Budskapet var at Norge sto samlet og at demokratiet måtte beskyttes. Han vil snakke om hvordan dette rituelle og nasjonale fellesskapet oppsto, hva som kjennetegner det, og hvordan vi bør tenke om den norske reaksjonen på terroren, nå 14 år senere.
Tore Witsø Rafoss er sosiolog med doktorgrad fra Universitetet i Oslo, forsker ved KIFO, institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning og forfatter. I boken «Rosetogenes paradokser» forsøker han å beskrive og forstå hva som skjer når et helt samfunn blir kastet ut i en krise
Bedragerier og sosial manipulering
Ved Anne Dybo
Onsdag 5. november 2025
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Hvorfor lar vi oss lure på nettet når vi egentlig vet at vi må være forsiktige. Foredraget vil spesielt peke på hvor lette vi mennesker er å manipulere. Og hva vi kan gjøre for å forebygge slik at vi ikke blir lurt.
Anne Dybo er fersk pensjonist etter å ha jobbet 44 år i politiet. De siste årene som seniorrådgiver på Økokrim. Hun har jobbet på Kripos og Stortingets granskingskommisjon. Hun har også vært høyskolelektor i Bodø og høyskolelærer på BI Oslo.
Grønland – fra fangstsamfunn til storpolitisk sentrum
Ved Harald Stanghelle
Onsdag 26. november 2025
Kl 13:30 i Buen kulturhus
Harald Stanghelle (f.1956) har en lang karriere som redaktør, journalist og kommentator. Stanghelle har fulgt utviklingen på Grønland helt siden han bodde på Grønland seint på 70-tallet, og han besøkte øya tidligere i høst.
Donald Trump satte Grønland riktig på dagsordenen med sitt ønske om å «kjøpe» verdens største øy. Det har virvlet opp en strøm av motstridende perspektiver og følelser: Oppgjør med danske kolonisynder, diskusjon om Riksfellesskapet, ønske om selvstendighet, amerikansk – dansk – konflikt og frykt for et uberegnelig USA.