Gaza – hva nå??

Referat fra møte i Buen kulturhus onsdag 5. februar 2025 kl 1300. «Gaza – hva nå??» Marte Heian Engdal.

Noen dager før avtalt møtedato hadde hun avtalt med Tor Wennesland om å delta i foredraget. Han er politiker og diplomat med lang fartstid i Midtøsten. Norges spesialkoordinator for fredsprosessen i i Midtøsten fra 2020. Norsk ambassadør til Egypt og Libya fra 2011 – 2015.

Foredraget var delt i to, hvor Marte Heian Engdal hadde hovedforedraget. I september 2023 startet hun på et nytt bokprosjekt, hvor mat og politikk i et konfliktområde skulle være emnet. I begynnelsen av oktober samme år var hun tilbake, og hadde funnet ut at for å få det rette bildet av situasjonen, måtte man gå tilbake 100 år til 1920-tallet i den tids situasjon i Palestina. Om man ikke gjør det blir svaret fullstendig ulikt avhengig av hvem man spør. Storbrittania som var en stor kolonimakt i området lovet at når 1. verdenskrig var over skulle det opprettes en palestinsk stat. Frankrike var en av deres allierte i krigen. Da krigen var over ble de imidlertid enige om å dele området mellom seg. Det var på dette tidspunkt av jødene begynte å kjøpe opp land i området fra palestinerne, og dette økte i omfang. Vi følger tre generasjoner palestinere som drev jordbruk under skiftende forhold, hvor det stadig oppsto konflikter, med ødelagte avlinger og fordrivelse til nye områder. Storbrittania som hadde overherredømme over området bestemte at det skulle være et tak på maksimum 15000 jøder som flyttet til området. Dette var for dem et alt for lite antall jøder, mens det for palestinerne var alt for mange.

Så kom 2. verdenskrig med nazistenes utryddelse av seks millioner jøder. Da Tyskland kapitulerte så verden med gru på det som hadde hendt og i 1948 vedtok FN opprettelsen av staten Israel. Jerusalem ble satt under FN-kommando.

Marte Heian Engdal
Marte Heian Engdal

Kort tid etter startet den første krigen mellom palestinerne og Israel, og 750000 palestinere flyktet og kom aldri tilbake.

Gazastripen som er rundt fire mil lang, kom under egyptisk ledelse. Her flyttet mellom 20000 og 25000 palestinere inn.

Noen av dem fikk avtale med lokale beduiner om å kunne dyrke deler av jorda mot å betale deler av avlingen til dem. Andre fikk jobb i FN-systemet, men størstedelen går ut av skolen og inn i arbeidsløshet og fattigdom. Dette ble et perfekt utgangspunkt for rekruttering til motstand.

I 1967 kom 6-dagers krigen, hvor Israel erobret store landområder inkludert Gazastripen. Israel raserte flere boenheter for å få plass til sitt militære nærvær. I denne krigen var var det først og fremst Egypt, men også Jordan og Syria som deltok. I 1973 forsøkte Egypt og Syria å ta tilbake deler av de okkuperte områdene, men tapte. Det har vært flere store opprør blant palestinerne, kalt intifada, den første fra 1987 – 1991, den andre startet i 2000 og den tredje i 2015.

I alle disse problematiske hendelser er det den sivile befolkningen på begge sider som tar de aller største lidelsene, tap av hus og hjem, fordrivelser, arrestasjoner, fengsling uten dom, rakettangrep, selvmordsbombere, bensinbomber, kidnappinger, henrettelser.

Den palestinske familien som var en del av alle disse hendelsene blir kasteballer i en håpløs situasjon. De mister sine hjem, jord blir ødelagt, de starter på nytt og på nytt gjennom flere generasjoner med nye slektsledd.

7. oktober 2023 utførte Hamas en massiv og overraskende angrepsoperasjon mot Israel, som led det største tap av mennesker siden jødemassakren under andre verdenskrig. Og Gaza ble nok en gang lagt i ruiner.

Nå er det endelig kommet en våpenhvile som er ustabil, men har virket til nå, og en god del av de 250 gislene er frigitt mot et stort antall palesinske fanger i israelske fengsler.

Et meget omfattende, god og fyldig gjennomgåelse av en særdeles vanskelig og langvarig konflikt.

Tor Wennesland supplerte Marte Heian Engdal og fortalte om sitt eget arbeide med problematikken i området.

Første fase av våpenhvilen varer i 42 dager og startet 19. januar. Fase 2, 3 – 12. mars, resterende israelske gisler skal frigis, mot et ikke bestemt antall palestinske fanger. Fase 3 starter 13. mars, da skal døde gisler og fanger frigis.

Fordeling gisler/fanger: Barn 1/20, voksne 1/40, militære 1/100/200.

Han gjennomgikk flere amerikanske presidenter og utenriksministres forsøk på å finne en løsning, Barak Obama, Hillary Clinton, Joe Biden, Anthony Blinken, uten at dette foreløpig har lykkes. Den nye presidenten har foreslått å overta Gaza og bygge den opp på nytt og fjerne dagens palestinere. Dette har medført sterke protester fra alle land i området. 2-statsløsning er nå urealistisk og langt unna, og 1-statsløsning «døde 23.10 2023».

Israels harde framferd har medført at de har mistet venner i området og er mer isolert.

En løsning på den fastlåste situasjonen ser dessverre ut til å ligge langt fram i tid.

Evert Knutsen

Referent

Scroll to Top